Tort śmietankowy - przepis

Aby wykonać tort śmietankowy, musimy upiec biszkopt oraz przygotować krem na bazie śmietany, przyda się też pomysł na dekorację, na przykład owocami.

Samodzielne wykonanie tortu jest zadaniem dość czasochłonnym, przynosi jednak dużo satysfakcji, zwłaszcza kiedy goście proszą o dokładkę. Tort śmietankowy jest dużo lżejszy od tego, który przekładany jest tradycyjnym kremem na bazie masła. Aby go wykonać, musimy przygotować wszystkie składniki potrzebne do zrobienia biszkoptu, masy śmietanowej (czyli naszego kremu) oraz elementy dekoracji.

 

 

  • Pieczenie biszkoptu
    Przygotowujemy jedną szklankę pszennej mąki, jedną szklankę drobno mielonego cukru, pięć jajek, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Jajka wyciągamy z lodówki około godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem do tortu śmietankowego, aby się ugrzały. Następnie oddzielamy białka od żółtek, które przekładamy od razu do miseczki i chowamy do lodówki (można je wykorzystać na przykład do jajecznicy). Białka przelewamy do wyższego naczynia lub do specjalnego pojemnika przeznaczonego do tego celu. Ubijamy je na najwyższych obrotach, od czasu do czasu dodając cukier. Piana będzie ubita, gdy niemal całkowicie zsztywnieje. Przekładamy ją do większego naczynia. Dodajemy przesianą przez sito mąkę. Część z niej wcześniej mieszamy z proszkiem do pieczenia i dopiero dodajemy do białka. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem na niższych obrotach. Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 28 centymetrów. Smarujemy ją dokładnie tłuszczem, najlepiej margaryną, i wysypujemy kaszą manną, którą ewentualnie można zastąpić bułką tartą. Ciasto przelewamy do blachy i wstawiamy do pieca na około 30-40 minut w temperaturze około 180 stopni.
  • Masa śmietankowa
    Tort śmietankowy nie może się obyć bez kremu zrobionego na bazie śmietany kremówki, czyli trzydziestoprocentowej. Oprócz 0,5 litra śmietany potrzebne nam będą: dwie łyżki cukru pudru i dwie łyżki żelatyny. Śmietankę schładzamy w lodówce przez przynajmniej dwie-trzy godziny. W tym czasie rozpuszczamy dwie łyżki żelatyny w pół szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do niej cukier puder (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kremy, może dodać go więcej). Wlewamy zimną żelatynę i miksujemy do całkowitego połączenia ze sobą składników. 
  • Wykonanie tortu
    Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawamy go na trzy placki. Przygotowujemy poncz składający się z pół litra przegotowanej wody, soku z jednej cytryny i dwóch łyżeczek cukru. Mieszamy. Każdą z warstw biszkoptu polewamy za pomocą łyżeczki pączem. Do tortu śmietankowego konieczne będą również owoce, które wyśmienicie się z nim komponują. Mogą to być na przykład mandarynki lub brzoskwinie z puszki albo truskawki. Układamy je na pierwszej warstwie biszkoptu. Smarujemy kremem. Kładziemy drugą warstwę i znów smarujemy kremem. Teraz trzecia warstwa. Kremem rozsmarowujemy na całym torcie śmietankowym, łącznie z bokami, najlepiej szerokim nożem. Na wierzchu układamy owoce lub zakupione wcześniej motywy dekoracyjne (dostępne między innymi w cukierniach i delikatesach).