Tortilla de patatas

Aby przygotować tortillę de patatas potrzebne będą przede wszystkim ziemniaki i jajka. Można przygotować ją z różnymi dodatkami oraz przyprawami.

Tortilla de patatas to słynne hiszpańskie danie, będące odmianą pochodzącego z Meksyku kukurydzianego placka. W przeciwieństwie jednak do tradycyjnej tortilli, jej hiszpańska wersja ma postać grubego omletu, którego głównymi składnikami są ziemniaki i jajka. Może być serwowana jako samodzielne danie (gorące lub zimne) lub może zostać pokrojona na kawałki i podawana jako przekąska. Zarówno na zimno jak i na gorąco smakuje wyśmienicie.

Składniki niezbędne do przygotowania dania
Aby usmażyć tortillę de patatas dla czterech osób, należy przygotować jeden kilogram ziemniaków oraz osiem jajek. Dodatkowo niezbędne będzie 50 mililitrów oliwy lub oleju roślinnego do smażenia. W zależności od upodobań można dodać do potrawy różne dodatki. Może to być czosnek, cebula, papryka, pomidory, śmietana, szynka lub inna wędlina. W zasadzie do tego dania dodać można większość rzeczy, które znajdziemy w lodówce. Tortillę de patatas można także doprawić do smaku przyprawami – podstawowymi są sól i pieprz, można jednak stosować także inne przyprawy, na przykład chili lub tymianek.

Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki należy pokroić na dość cienkie plasterki i smażyć przez około 20 minut na rozgrzanym tłuszczu. Należy je co jakiś czas przewracać, aby nie przykleiły się do patelni i mogły usmażyć się równomiernie z obu stron. Ziemniaki należy w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem. W czasie smażenia ziemniaków należy przygotować dodatki: czosnek trzeba posiekać, cebulę drobno poszatkować, a paprykę pokroić w drobne paseczki. Następnie wybrane dodatki należy delikatnie poddusić na drugiej patelni. Pod koniec smażenia ziemniaków należy dołożyć do nich wszystkie dodatki. Kiedy się podsmażą można je zdjąć z patelni i za pomocą papierowego ręcznika odsączyć tłuszcz. Wszystkie dodatki należy wymieszać z roztrzepanymi w misce jajkami. Całość należy wlać na patelnię i podsmażyć na małym ogniu, do momentu, kiedy spód zrobi się złocisty. Wówczas trzeba zsunąć omlet na talerz tak, aby jego usmażona strona była na spodzie. Następnie szybkim ruchem należy odwrócić talerz do góry nogami, aby tortilla znalazła się z powrotem na patelni i mogła podsmażyć się z drugiej strony. Kiedy omlet będzie usmażony z obu stron można go zdjąć z patelni i podawać.

Z czym podawać hiszpańską tortillę
Tortilla de patatas to bardzo uniwersalna potrawa, która może być serwowana o każdej porze dnia. Na śniadanie może być podawana z chlebem, kefirem lub ciepłym mlekiem. Można ją także podawać jako samodzielne danie na obiad lub kolację, doskonale pasuje do niej czerwone wino. Aby zaś serwować ją jako jedną z przekąsek, należy pokroić omlet na małe kawałki, w które wbija się wykałaczki. Tortilla na zimno jest świetnym pomysłem na danie podawane podczas pikniku.