Tradycyjna kuchnia bawarska

Oryginalne piwo, duży wybór kiełbas, specyficzne, sycące dania i pyszne wypieki na deser to potrawy, w które obfituje tradycyjna kuchnia bawarska.

Bawaria to kraina leżąca na południu Niemiec. Jest największym spośród krajów związkowych Republiki Federalnej Niemiec. Odznacza się własną historią i kulturą. Jej częścią jest tradycyjna kuchnia bawarska. Ze względu na dosyć chłodny podalpejski większość potraw jest ciężka, tłusta i sycąca. Typowe składniki używane przez bawarskie gospodynie są powszechne także w polskich domach. Z mięsa, sera, kapusty, zbóż i warzyw okopowych takich jak marchew, buraki i ziemniaki można przyrządzić większość specyficznych dań bawarskich. Nieodłącznym elementem z jakim kojarzy się na świecie tradycyjna bawarska kuchnia jest także olbrzymi kufel jęczmiennego piwa.

 

 

  • Bawarskie piwo
    Wytwarzanie piwa jest w Bawarii wiekową tradycją. Region ten skupia największą ilość browarów na świecie. Produkcja tradycyjnego piwa jest w Bawarii regulowana specjalnymi przepisami już od 1516 roku, kiedy to książę Wilhelm IV ogłosił słynne Reinheitsgebot czyli Bawarskie Prawo Czystości. Zgodnie z nim piwo mogło składać się jedynie ze słodu jęczmiennego, wody i chmielu. Chociaż obecnie przepisy są mniej restrykcyjne, ciągle możemy spotkać niepasteryzowane piwo w butelkach z określeniem "Uwarzone zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości" i spróbować tradycyjnego od wieków smaku.

 

  • Wyroby masarskie
    Tradycyjna kuchnia bawarska specjalizuje się w produkcji kiełbas wędlin i wędzonek. Najbardziej znane smakoszom na świecie są kiełbasy monachijskie i norymberskie. Smakowicie przyprawione cebulką, czosnkiem lub pietruszką cielęco-wieprzowe kiełbaski niewielkich rozmiarów można kupić od ulicznych sprzedawców na ulicach bawarskich miast. Są sprzedawane prosto z rusztu z dodatkiem musztardy i przypraw, często w bułce lub z chlebem czosnkowym. Warto wypróbować inne kiełbasy, kiełbaski i wędliny - są doskonałej jakości i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw kuchni bawarskiej. 
  • Tradycyjne dania
    Zupy nie cieszą się w Niemczech dużym uznaniem i ich wybór jest dosyć niewielki. Tradycyjna kuchnia bawarska wniosła tu swój wkład w postaci Leberknödelsuppe - esencjonalnego rosołu wołowego serwowanego z knedlikami lub wątrobianymi klopsikami. W restauracjach z wiejskim jadłem można spróbować również zupy piwnej, kartoflanej czy cebulowej z grzankami. W roli przystawek na bawarskim stole pojawiają się zwykle pasztety, mięso na zimno i sery. Z dań gorących warte polecenia są słynna bawarska golonka, różnorodnie przyprawiana, gotowana, smażona lub kiszona kapusta, kluski, pierogi, dania z pieczonych i smażonych ziemniaków. Popularnością cieszą się również Eintopfy - sycące jednogarnkowe potrawy złożone z najróżniejszych składników- kiełbasy, mięs, kiszonej kapusty, warzyw i przypraw. W sezonie można skosztować szparagów i warzywnych sałatek.
  • Bawarskie słodkości
    Tradycyjna kuchnia bawarska obfituje w dosyć tłuste desery. Apfelstrudel, czyli podawane na gorąco ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem najlepiej smakuje z gałką lodów śmietankowych domowej roboty. Inne ciasta bawarskich gospodyń, na przykład serowo - jabłkowe lub śliwkowe strudle również smakują wyśmienicie. Wypieka się tam również różnego rodzaju pączki i pierniczki.