Tradycyjne menu na Święto Dziękczynienia

Indyk w ziołach z nadzieniem owocowym oraz tarta ze słodkich ziemniaków jako klasyczne potrawy do przygotowania na kolację podawaną w Święto Dziękczynienia

Tradycja Święta Dziękczynienia sięga XVII wieku, kiedy to jesienią 1620 roku do brzegów Ameryki Północnej zawinął żaglowiec “Mayflower”. Po pierwszych udanych zbiorach, jesienią 1621 roku, kiedy osadnicy byli już pewni, że kolejna zima nie przyniesie im głodu – postanowili, podziękować Bogu za wszystko dobro, którego w ostatnim czasie doświadczyli. 

Tradycyjny indyk na Święto Dziękczynienia

Potrawą z menu w Święto Dziękczynienia, która wydaje się być najbardziej popularną, a z pewnością najbardziej znaną, jest indyk pieczony w ziołach. Przed włożeniem do piekarnika należy indyka dokładnie wymyć i wysuszyć, a następnie od zewnątrz jak i od wewnątrz natrzeć mieszanką ziół suszonych i świeżych połączonych z oliwą, z dodatkiem soli i pieprzu. Na mieszankę ziół składają się: suszony majeranek i tymianek (po pół łyżeczki) oraz około 4 łyżek posiekanego szczypiorku, rozmarynu, majeranku i tymianku. Indyka pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po 10 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, nakryć indyka luźno folią aluminiową i piec przez około 3,5 godziny. Dla tych z Państwa, którzy lubią połączenie mięsa z owocami, smakowitym uzupełnieniem indyka będzie farsz, którym nadziewa się indyka po natarciu go ziołami. Nadzienie to może składać się z pokrojonych na cząstki: pomarańczy, jabłka i cebuli. Równie smakowitym wariantem farszu może być połączenie pokrojonych na cząstki dwóch jabłek oraz szklanki suszonych żurawin. Wyśmienitym dodatkiem do pieczonego indyka jest sos żurawinowy. Przygotowuje się go ze szklanki wody, szklanki cukru oraz 4 szklanek mrożonej żurawiny. Składniki należy połączyć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zostawić na wolnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania można dodać szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej. Sos podaje się zazwyczaj schłodzony. Jednak podany na ciepło jest równie smaczny.

Propozycja deseru na tradycyjne Święto Dziękczynienia

Kolejną tradycyjną potrawą serwowaną w czasie uroczystej kolacji na Święto Dziękczynienia jest tarta ze słodkich ziemniaków. Okrągłą foremkę do tarty, o średnicy 25 cm, wykładamy ciastem. Ciasto to należy przygotować z 250 g mąki, 150 g masła, odrobiny soli i takiej ilości wody żeby ciasto posiadało miękką i elastyczną fakturę. Lekko zmrożone masło należy przesiekać z mąką, a następnie dodać szczyptę soli, wodę i wyrobić. Farsz do tarty składa się z 0,5 kg gotowanych w łupinach słodkich ziemniaków, 115 g masła, 200 g cukru, 120 ml mleka i 2 jajek. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, a na końcu dodać szczyptę cynamonu, zmielonej gałki muszkatołowej i wanilii. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 55-60 minut. Niezależnie jednak od rodzaju podawanych potraw  – najważniejszych ich składnikiem jest serce wkładane w ich przygotowanie oraz atmosfera panująca w gronie osób zasiadających do posiłku.