Tradycyjny przepis na spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest włoską potrawą występującą w wielu postaciach, jednak sekretem łączącym wszystkie jej rodzaje jest połączenie mięs i warzyw oraz ich długie gotowanie.

Podstawę spaghetti bolognese stanowią dwa elementy: specjalny makaron i sos mięsny, którego pierwotne pochodzenie sięga włoskiego miasta Bolonia. Można go sporządzić z wielu rodzajów mięs oraz z różnorodnych warzyw, w tym z typowej, tak zwanej włoszczyzny i pomidorów.

 

 

  • Potrzebne składniki

Tradycyjnie, aby przyrządzić spaghetti bolognese, należy użyć mielonej wieprzowiny i wołowiny, drobno pokrojonych kiełbas (według włoskiego przepisu najlepsza jest mortadella) oraz boczku. Mięsa te można dowolnie komponować, nie jest konieczne użycie wszystkich w jednej potrawie, jednak bez wątpienia wzbogaciłoby to jej smak. Drugim najważniejszym składnikiem sosu są warzywa. Najpopularniejsze to tak zwana włoszczyzna, do której zaliczamy marchewkę, pietruszkę, seler i ewentualnie por oraz inne, takie jak pomidory, cebula, czosnek. Do przygotowania spaghetti bolognese niezbędna jest oliwa z oliwek, czerwone wino, bulion i podstawowe przyprawy: sól, pieprz oraz bazylia. Niezbędny jest też makaron, który będzie się idealnie komponował z sosem, czyli popularnie nazywany makaronem spaghetti.

 

  • Przygotowanie sosu

Sekretem udanego sosu do spaghetti bolognese jest jego długie gotowanie, co najmniej przez dwie godziny, jednak wskazane jest wydłużenie tego czasu nawet do czterech godzin. Wówczas smak wszystkich składników połączy się dając wspaniałą jednolitą potrawę. Na początek na oliwie z oliwek należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę, wędliny i boczek. Gdy składniki te zaczynają się zarumieniać, musimy dodać mięso mielone. W momencie, kiedy całość zacznie brązowieć, należy dodać pół kieliszka czerwonego wina, pomidory, pieprz i bazylię (najlepiej świeżą). Garnek lub patelnię przykryć pokrywką i tak dusić przynajmniej przez dwie godziny na małym ogniu. Jeżeli po tym czasie sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić wcześniej przygotowanym bulionem i całość dosolić do smaku. Według oryginalnego przepisu z Bolonii, przed dodaniem pomidorów można też dodać szczyptę cynamonu i jeden świeżo zmielony goździk, co nadaje potrawie specyficzny świeży smak.

 

  • Z czym najlepiej smakuje?

Tradycyjnie sos bolognese należy podawać z makaronem spaghetti ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Jeżeli takie zestawienie nam nie odpowiada, można go połączyć również z makaronem tagliatelle ( popularne wstążki) lub z ziemniakami. Należy pamiętać, że sos do spaghetti bolognese pierwotnie był sosem mięsnym, do którego Włosi dodawali wszystkie warzywa, jakie mieli pod ręką. Dlatego podstawą tego dania nie mogą być tylko pomidory, choć tak można wyczytać w najnowszym modyfikacjach tej potrawy. Ponadto spaghetti bolognese najlepiej smakuje ze startym serem, najlepiej parmezanem. Aby pogłębić smak sosu, można do niego dodać również ząbek czosnku i świeżo posiekaną nać pietruszki. Jako dodatek do spaghetti bolognese powinno podawać się włoskie czerwone wino, uważając jednak, aby jego smak nie przyćmił potrawy.