Ugościć weganów! - desery wegańskie

Desery wegańskie mogą wydawać się trudne do wykonania - zwłaszcza osobom, które na co dzień używają jaj i nabiału. Nic bardziej mylnego!

Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego - nie tylko mięsa, ale także nabiału, jaj i miodu. Desery wegańskie opierają się zatem na owocach, produktach zbożowych i sojowych. Wielu osobom wydaje się niemożliwe wykonanie ciasta bez jajek czy kremu waniliowego bez mleka, jednak wszystko jest możliwe! Wykonanie wegańskich przysmaków jest bardzo proste i wymaga jedynie dobrego pomysłu.

 

 

  • Warstwowy deser z herbatników

Jest to pyszna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich deserów wegańskich. Do przygotowania go potrzebne będą herbatniki holenderskie, sojowe deserki-jogurty sojowe (produkuje je na przykład firma Alpro, dostępne są we wszystkich marketach), kilka kostek gorzkiej czekolady i owoce do udekorowania. Do pucharka lub dużego kieliszka należy naprzemiennie nakładać deserek i pokruszone herbatniki, każdą warstwę posypując dodatkowo startą gorzką czekoladą. Ostatnią warstwę powinien stanowić deserek, na którym można ułożyć owoce - maliny, wiśnie lub winogrona.

 

  • Bananowy deser sezamowy

Do przygotowania go będzie potrzebna pasta z ziaren sezamu - tahini, a także dwa banany, szczypta cynamonu i kilka łyżek mleka sojowego. Banany należy zamrozić, a następnie wraz z 1-2 łyżkami tahini i łyżką mleka sojowego zmiksować w blenderze. Mleka można dolać więcej, w zależności od pożądanej konsystencji. Ponieważ jest ono dość drogie, a do deseru potrzebna jest niewielka ilość, z powodzeniem można je zastąpić wodą. Zblendowany krem należy przełożyć do pucharków i udekorować owocami. Do momentu spożycia warto przechowywać go w lodówce.

 

  • "Murzynek" - wegańskie ciasto

W chłodniejsze dni doskonałym dodatkiem do kawy będzie wegański "murzynek", zawdzięczający swoją nazwę ciemnej barwie. Choć wielu osobom całkowicie roślinne ciasto wydaje się niemożliwe do wykonania, jest to deser wegański, który udaje się zawsze. Do jego wykonania potrzebne są dwie szklanki mąki, jedna szklanka cukru, pół szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka sojowego, trzy duże łyżki kwaśnego dżemu i po łyżce sody, kakao (można dodać więcej) i cynamonu. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera, a następnie przelać masę do tortownicy. Wedle uznania dodać można różne bakalie: orzechy, migdały, rodzynki i suszone owoce. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze około 200°C. Przed przystąpieniem do pieczenia warto jednak zapytać gościa, co sądzi o użyciu cukru, gdyż niektórzy radykalni weganie uważają, iż jest on niewegański.