Vinho verde - czym jest i z czym je podawać

Vinho verde to świeże i subtelnie musujące wino portugalskie. Jest ono niezwykle cenione przez kobiety i chętnie spożywane podczas lekkich, letnich posiłków.

Vinho verde jest doskonałym winem portugalskim, a swoją nazwę zawdzięcza swoim właściwościom, gdyż spożywa się je jako wino młode, na pewno nie takie, które długo leżakowało. Natomiast jego naturalna lekkość i świeżość zachęca do delektowania się nim w letnie wieczory.

Zielone wino

Vinho verde jest to portugalskie wino pochodzące z regionu Minho leżącego na północy kraju, a jego nazwa oznacza dosłownie zielone wino. Już Seneca i Pliniusz nawiązywali do winorośli rosnących w tych okolicach. Początkowo wina pochodziły z klasztornych upraw i były produkowane na państwowy użytek. Pierwsze vinho verde mogło trafić na stoły Anglii dopiero w dwunastym wieku, choć pierwszy pewny eksport do tego kraju został zarejestrowany dopiero w 1788 roku. Vinho verde posiada wiele odmian od białego poprzez czerwone z ceglastymi refleksami po różowe. Jego cechą charakterystyczną jest niezwykła lekkość i świeżość oraz, z portugalskiego vinhos frizantes, czyli lekkie musowanie. Za niezrównany smak wina odpowiada jego naturalna kwasowość połączona z owocowo-kwiatowym aromatem. Natomiast subtelnie musujące właściwości napoju są wynikiem podwójnej fermentacji. W vinho verde zachodzi najpierw zwyczajna fermentacja alkoholowa, a potem rozpoczyna się proces fermentacji jabłkowo-mlekowej, a dzieje się tak ponieważ winogrona rosnące w okolicach Minho mają więcej kwasu jabłkowego, który jest rozkładany przez bakterie do dwutlenku węgla i kwasu mlekowego. Proces ten w przypadku czerwonych vihno verde zachodzi jeszcze w kadziach zaraz po fermentacji alkoholowej natomiast w białych dopiero w butelkach. Warto wspomnieć, że w przypadku zielonego wina nie zachodzi zasada, że im wino starsze tym lepsze, bo nie ma ono potencjału do leżakowania. Najstarsze wino tego typu jakie można spotkać w sprzedaży ma nie więcej niż dwa lata.

Z czym podawać vinho verde?

Czerwone vinho verde znajduje niewielu zwolenników ze względu na swój dość ciężki i cierpki charakter nie mniej jednak spożywa się je głównie na północy Portugalii. Dobrze komponują się one z daniami mięsnymi, a także pikantnymi potrawami kuchni Dalekiego Wschodu. Lżejsze wino białe podaje się do ryb i owoców morza jak również do lekkich sałatek. Vinho verde sprawdza się też dobrze w roli aperitifu, a dosłodzony trunek przeznaczony na eksport świetnie uzupełnia desery. Wina te nie zawierają dużo alkoholu dlatego też zaliczają się do win kobiecych. Natomiast ze względu na naturalną, subtelną nutkę musującego charakteru szczególnie dobrze pije się je latem.