Właściwości czosnku - naturalnego antybiotyku

Korzystne właściwości czosnku sprawiają, że pomaga w leczeniu dróg oddechowych i układu krążenia oraz niszczy grzyby i pasożyty przewodu pokarmowego

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd został rozprzestrzeniony do Europy i Afryki Północnej, a później na inne kontynenty. Jest warzywem, przyprawą i znakomitym lekarstwem. Ze względu na właściwości czosnku nie powinno go zabraknąć na prawie niczyim talerzu.

 

  • Właściwości czosnku a antybiotyki
    Kiedy zgnieciemy ząbek czosnku, wydziela się substancja o działaniu silniejszym niż niektóre antybiotyki. To ona odpowiada za właściwości czosnku. Warto się czasami zastanowić, czy zamiast sięgać po antybiotyki nie lepiej zjadać czosnek. Ponieważ niszczy on wirusy, może wspomóc nawet leczenie grypy. Czosnek działa bardzo korzystnie przy zakażeniach górnych dróg oddechowych. Roślina jest też wskazana po przebytej kuracji antybiotykowej. Odbudowuje florę bakteryjną zniszczoną przez lekarstwa.
     
  • Działanie czosnku na grzyby i pasożyty i układ krążenia
    W czosnku jest zawartych wiele pochodnych siarki, które mają chronić rosnąca bulwę przed bakteriami i grzybami. Mogą też ochronić organizm człowieka, jeśli ten zechce go regularnie spożywać. Czosnek pomaga nie tylko w przypadku grzybic i pleśniawek, ale także zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego. Ze względu na te właściwości czosnku powinny jeść go dzieci. Dzięki temu mają szansę ustrzec się przed chorobami pasożytniczymi nabytymi w piaskownicy. Przeciwzakrzepowe właściwości czosnku sprawiają, że posiada on ogromny wpływ na krążenie krwi. Osoby, którym zagraża miażdżyca, choroba wieńcowa lub wylew powinny go polubić. Ponadto czosnek obniża ciśnienie krwi.
     
  • Zdrowie na talerzu dzięki zaletom czosnku
    Właściwości czosnku są tak rozległe, że warto włączyć go do swojej diety. Można nim przyprawiać potrawy takie jak drób, makaron, owoce morza, dania mięsne i warzywne, zupy. Sprawdza się również jako składnik sałatek. W czasie gotowania czosnek smakuje łagodniej, natomiast przypalony staje się gorzki. Przed smażeniem czosnku warto upewnić się, czy tłuszcz nie jest za gorący, gdyż może stać się ostry i palący. Często do potraw dodaje się soli czosnkowej, jednak ze względu na dużą zawartość sodu nie jest zbyt zdrowa dla serca.
     
  • Szkodliwe działanie czosnku
    Czosnek może wykazywać także niepożądane działanie. Dzieje się tak głównie wtedy, gdy ktoś spożywa go w nadmiarze. Czosnek może też zaszkodzić osobom przyjmującym insulinę. Ze względu na możliwość reakcji z lekami powinni zasięgnąć porady lekarza zanim włączą go do swojej diety. Właściwości czosnku mogą się też okazać niekorzystne dla kobiet w ciąży. Nie do końca medycznym,ale jednak problemem może się dla niektórych okazać zapach rośliny. Warto się jednak przełamać, gdyż czosnek zawarty w tabletkach i suplementach co prawda pomaga, ale nigdy nie zastąpi natury.