Włoska zupa ribollita

Aromatyczne warzywa, wytrawne wino oraz smakowite dodatki to przepis na tradycyjną, włoską ribollitę.

Włoska kuchnia to pełne południowego słońca dania, wyraziste smaki i nieziemskie aromaty. Jedną z tradycyjnych, włoskich potraw jest ribollita. Pachnąca, warzywna zupa jest niezwykle pożywna i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Przepis nie jest skomplikowany, a smak zupy jest niepowtarzalny.

 

 

  • Składniki na włoską zupę

Tradycyjna ribollita składa się głównie z fasoli. Oryginalny przepis pochodzi ze słonecznej Toskanii. Najlepiej zupę przygotowywać dzień wcześniej, albowiem nazwa w dosłownym tłumaczeniu to "gotowana powtórnie". Na liście zakupów powinny się znaleźć takie produkty jak jedna cebula, oliwa z oliwek, marchew, trzy selery, 250 gram kapusty włoskiej oraz 2-3 ząbki czosnku. Ponadto będzie potrzebna jedna, średniej wielkości cukinia, 400 gram fasoli barlotti, 600 gram pomidorów z puszki i suszona papryczka chilli. Inne niezbędne składniki to 200 mililitrów wytrawnego, czerwonego wina oraz litr bulionu mięsno-warzywnego.

 

  • Soffrito do ribollity

Pierwszy krok to wykonanie soffrito, czyli niezbędnej mieszanki w ribollicie. Marchewkę i seler pokroić w bardzo małą kosteczkę. Cebulę należy sparzyć i drobno posiekać. Podsmażyć ją na oliwie z oliwek (wystarczą cztery łyżki stołowe oliwy) na bardzo małym ogniu. Kiedy cebula się zeszkli, dodać do niej marchew oraz seler. Chwilę podsmażyć i dodać wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać, chwilę poddusić i zdjąć z ognia.

 

  • Wykonanie zupy po włosku

Kapustę włoską umyć i odciąć łodygę. Liście drobno pokroić i dodać do wcześniej przygotowanej mieszanki, gotując ją na małym ogniu. Cukinię umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki. Dodać do soffrito i dokładnie wymieszać. Dusić przez około 5 - 7 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Odstawić z ognia. Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do mieszanki warzywnej. Chwilę gotować i dodać odsączone pomidorki z puszki. Można także dodać kilka suszonych pomidorów, aby wzbogacić smak i aromat zupy.

 

  • Doprawianie i podanie ribollity

Na koniec gotowania należy dodać wywar mięsno-warzywny oraz chilli, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak. Dolać wino, zamieszać i gotować jeszcze około 40 minut, kiedy wszystkie składniki będą miękkie i połączą się ze sobą. Oryginalna ribollita powinna być ciepła, ale nie bardzo gorąca. Wedle toskańskiej receptury powinno się do zupy dodać kawałki chleba. Aby nie był zbyt miękki, warto dodać go wtedy, kiedy ribollita będzie już przelana na talerz. Można udekorować ją gałązką tymianku.