Włoskie antipasti – przykłady

Chrupiąca grzanka, oryginalne carpaccio, mieszanka warzyw czy owoce morza to tylko niektóre ze słynnych, włoskich antipasti.

Przed podaniem głównego posiłku serwuje się we Włoszech słynne antipasti, czyli przekąski, które są wstępem do prawdziwej uczty. Zakąski nie powinny być zbyt sycące, aby nie zaspokoiły całkowicie apetytu. Rodzajów włoskich przekąsek jest bardzo wiele i są one serwowane w większości restauracji. Pyszne mini-potrawy umilają także czas oczekiwania na główne danie.

Bruschetta - słynne antipasti

Jedną z bardzo popularnych we Włoszech antipasti jest bruschetta. Jej podstawą jest chrupiąca grzanka posmarowana oliwą z oliwą oraz czosnkiem. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Dodatki mogą być dowolne, jednak najczęściej spotyka się bruschettę z pokrojonymi w kostkę pomidorami, serem mozzarella i bazylią.

Carpaccio na przystawkę

Zupełnie innym pomysłem na włoską przystawkę jest carpaccio wołowe lub z łososia. Mięsna wersja to bardzo cienko pokrojone plastry surowej szynki wołowej, którą zazwyczaj owija się kawałki soczystego melona. Wariant rybny to plasterki łososia podawane z ćwiartką cytryny, oliwą i ewentualnie - kaparami.

Na początek caponata

W kraju pachnącym spaghetti i tiramisu bardzo popularną przystawką jest caponata, czyli duszone warzywa. Podawana jest na zimno i jest dobrze przyprawiona. W skład tej potrawy zazwyczaj wchodzą takie warzywa jak cebula, bakłażan, papryka i pomidory. Ponadto dodaje się seler i często używane w kuchni włoskiej kapary oraz oliwki. Intensywny aromat uzyskuje się dzięki użyciu czosnku. Istnieje także wersja caponaty, w której dodaje się rodzynki.

Antipasti z frutti di mare

Włosi nie wyobrażają sobie dań bez ulubionych owoców morza. Często podawane są one w formie przystawek. Jedną z nich jest seppie ripiene, czyli faszerowane kalmary. Nieco bardziej pożywną przystawką jest fritto misto di pesce. Są to różne owoce morza (krewetki, kalmary, brzany) smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są niebiańsko chrupiące. Nie można także pominąć vongole in padella, czyli małż duszonych w piekarniku.

Chlebowy wstęp przed posiłkiem

Kolejnym, słynnym mini-daniem jest focaccia, czyli pieczywo, które w smaku jest bardzo podobne do podstawy pizzy. Podaje się je jednak bez sera i sosu pomidorowego. Często jednak, aby smak focacci był bardziej wyrazisty, dodaje się rozmaryn, sól czy szałwię. Można także spotkać wersję z oliwą z oliwek oraz suszonymi pomidorami. Tę antipasti podaje się zazwyczaj na ciepło.