Włoskie gnocchi – przygotowanie i przykłady podania

Pyszne, delikatne ziemniaczane kluseczki, czyli włoskie gnoccchi, podawane są z sosem pomidorowym, grzybowym, pesto i innymi dodatkami.

Włoska wersja polskich kopytek, czyli gnoccchi, to doskonały pomysł na oryginalny obiad czy romantyczną kolację. Nazwa pochodzi od słowa "gnocco", co oznacza po prostu grudkę. Kształtem kluseczki przypominają małe grudki. Podaje się je z przeróżnymi sosami. W różnych rejonach Włoch spotyka się inne odmiany tego dania.

 

 

  • Podstawowy przepis na gnoccchi.

Tradycyjne gnoccchi najlepiej przygotowywać ze starych ziemniaków, ponieważ młode nie są na tyle mączyste. Na jeden kilogram kartofli potrzebne jest 100 gram mąki pszennej, jedno jajko, sól oraz pieprz. Zagotować wodę w dużym garnku i dodać sól. Kiedy będzie wrzała, wrzucić umyte ziemniaki w mundurkach i gotować do miękkości. Kiedy będą gotowe, wodę odcedzić, a ziemniaki od razu obrać i przepuścić przez prasę, aby były idealnie gładką masą. Przełożyć na stół (muszą być jeszcze ciepłe), dodać przesianą mąkę pszenną i przyprawy. Chwilę zagnieść i dodać jajko. Bardzo szybko wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pokroić na mniejsze części i rolować w dłoniach podłużne wałeczki. Kroić na malutkie kluseczki. Gotować w osolonej wodzie i przekładać na talerz.

 

  • Popularne sosy do włoskich kopytek

Jednym z najpopularniejszych dodatków do gnoccchi jest pesto, czyli zielony sos, którego bazą jest bazylia. W skład sosu wchodzi także oliwa z oliwek, parmezan oraz sól. Pesto z Sycylii zawiera także wyraziste w smaku suszone pomidory. Inne, słynne połączenie to włoskie kluseczki z klasycznym sosem pomodoro, z czosnkiem, bazylią, pomidorami oraz cebulą. Pysznym połączeniem są gnocchi z sosem funghi. Przygotowuje się go z borowików, masła, białego wina, pietruszki, szczypiorku oraz parmezanu. Sosy należy wymieszać z kluseczkami i serwować bezpośrednio po przygotowaniu. Posypać startym parmezanem.

 

  • Kluseczki z różnych rejonów Włoch

W północnej części kraju często podaje się kluseczki podane roztopionym masłem z dodatkiem świeżej szałwii. W tym rejonie popularne są także gnoccchi robione z mąki gryczanej. Wtedy proporcje mąki pszennej i gryczanej powinny być 1:1. W Toskanii kluseczki są zielone, noszą nazwę strozzapreti i przygotowywane są z dodatkiem szpinaku oraz ricotty. Kalabria słynie z włoskich kopytek podawanych z pastą z miksowanego bakłażana oraz czosnku. Można tam także spotkać wersję z serdelkami i oliwkami. Włosi jadają także to danie z ulubionymi owocami morza.