Włoskie wina - różnorodność dla smakoszy

Wino jest częścią kultury słonecznej Italii, ale żeby naprawdę poznać włoskie wino, warto zwrócić uwagę na różnorodność odmian występujących na tym rynku winiarskim.

Jak doskonale wiedzą koneserzy wina, zanim weźmiemy do rąk butelkę, powinniśmy uwzględnić dwa podstawowe czynniki: rok i region pochodzenia. Włoskie wina cieszą się bardzo dobrą opinią wśród smakoszy tego szlachetnego trunku, jednak wciąż bardziej powszechny jest wybór win pochodzących z Francji czy Portugalii. Tymczasem rynek win włoskich jest dziś co najmniej równie bogaty i nie mniej fascynujący.

Odmiany wina w boskiej Italii

Spożywane namiętnie przez Hannibala Lectera - wytwornego psychopatę w filmie "Milczenie owiec" (w tej roli Anthony Hopkins) - wytrawne chianti to jeden ze znaków rozpoznawczych włoskiej kultury produkcji wina. Inną ważną odmianą typową dla Półwyspu Apenińskiego jest musujące czerwone lambrusco. Swój szczególny smak mają także szczepy shiraz, cabernet czy pinot, uprawiane w winiarniach Toskanii, Sycylii czy Piemontu. Każde z nich nosi w sobie cechy odrębnego smaku, kolorytu i aromatu, które warto poznać.

Najważniejsze regiony produkcji włoskiego wina

Jednym z najciekawszych regionów produkcji wina na południu Europy jest Sycylia. Wywodzi się stamtąd, między innymi, Marsela - wino wytrawne o ogromnej i rozległej tradycji produkcji, stosunkowo mocnym i esencjonalnym aromacie, podawane najczęściej jako aperitif. Jeszcze bardziej pożądanym regionem na rynku winiarskim jest malownicza Toskania. Znajdziemy tam lekkość aromatu i łagodność, specyficzną dla trunków spożywanych na co dzień, ale również niepowtarzalny bukiet, przeznaczony dla koneserów wybranych szczepów. Nie sposób na swoim winiarskim szlaku pominąć także win tradycyjnie produkowanych w Piemoncie.

Włoskie wino jako stały element posiłków

Jak to na Południu, słoneczna aura pozwala swobodnie łączyć posiłki i wybrane napoje alkoholowe. Często to właśnie wino nadaje ton pożywieniu, nie zaś odwrotnie. Młode włoskie wino, tak zwane "novello", wzmacnia apetyt, dlatego doskonale sprawdza się jako aperitif. Słodkie, musujące lambrusco warto spożyć po posiłku, ponieważ doskonale wpływa na trawienie. Do samych posiłków warto podawać włoskie wina zgodne z ogólnie obowiązującymi standardami - czerwone, wytrawne odmiany (na przykład chianti) doskonale sprawdzą się jako dodatek do dziczyzny oraz popularnych w tym regionie makaronów, białe (jak wenecki pinot) zaś lepiej serwować wraz z przekąskami oraz daniami z ryb. Warto zawczasu skosztować wszystkie te odmiany włoskich win, by wybrać najlepszy dla siebie wariant.