Wszystko o alergii pokarmowej

Z alergią pokarmową można dziś żyć zupełnie normalnie, trzeba tylko dobrze ją poznać i podjąć odpowiednie leczenie, pamiętając, że dieta jest kluczowym elementem terapii.

Alergia pokarmowa, czyli zespół objawów klinicznych pojawiających się po spożyciu określonych składników pokarmowych, występuje zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Postęp cywilizacyjny, zanieczyszczenie środowiska, mnogość szkodliwych substancji w najbliższym otoczeniu człowieka sprawiają, że alergia może ujawnić się w każdym wieku. Uczulać mogą zarówno same pokarmy, jak i dodawane do nich barwniki czy konserwanty. Na szczęście, dziś z alergią można żyć aktywnie. Kluczem do sukcesu jest prawidłowa diagnoza i leczenie, gdzie najważniejszą wytyczną jest unikanie alergenu.

 

  • Objawy i rozpoznanie alergii pokarmowej
    Obok oczywistych objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak: biegunki, wymioty, wzdęcia, często mamy do czynienia również z reakcjami skórnymi, reakcjami układu oddechowego, a nawet neurologicznymi - na przykład ciągłe rozdrażnienie, bóle głowy. W skrajnych przypadkach może wystąpić nawet zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Niekiedy alergia pokarmowa rozpoczyna tak zwany marsz alergiczny, ten sam alergen kolejno atakuje różne narządy - najpierw układ pokarmowy, potem oddechowy, powodując na przykład astmę. Alergii pokarmowej nie należy więc bagatelizować, ale prawidłowo zdiagnozować i rozpocząć leczenie. Przede wszystkim należy ustalić, jaki produkt prowokuje reakcje alergiczne. W tym celu przeprowadza się tak zwaną próbę eliminacji i prowokacji. Eliminacja z diety podejrzanego składnika powinna spowodować ustąpienie lub złagodzenie objawów choroby. Próba prowokacyjna polega zaś na podaniu choremu uczulającego pokarmu i obserwowaniu ewentualnych objawów. Przeprowadza się ją pod kontrolą lekarza. W diagnostyce alergii stosuje się także badanie krwi dla oznaczenia miana IgE swoistych. Pozwala to w szybki i prosty sposób poznać produkty, które nam szkodzą.

 

  • Leczenie alergii pokarmowej
    Po rozpoznaniu uczulających produktów, najważniejszą zasadą jest konsekwentne ich unikanie. Dieta eliminacyjna pozwala na odbudowę zniszczonej przez alergen ściany jelita, zapobiega groźnym reakcjom alergicznym. Musi trwać co najmniej kilka lat. Po tym okresie, u niektórych chorych pojawia się tolerancja na uczulający wcześniej pokarm i choroba mija. Dotyczy to zwłaszcza dzieci. W leczeniu alergii pokarmowej stosuje się także różne środki farmakologiczne - kromony, ketotifen, w zależności od rodzaju objawów. W jadłospisie alergika, poza eliminacją uczulającej żywności, warto zwrócić uwagę na wprowadzenie produktów łagodzących objawy alergii. Są to przede wszystkim produkty zawierające żywe kultury bakterii, kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty i błonnik. Wspierają one prawidłową pracę układu pokarmowego, działają przeciwzapalnie, stymulują układ odpornościowy, poprawiają stan skóry atopowej. Jeśli alergia powoduje objawy skórne, niezbędna jest także pielęgnacja skóry specjalnymi środkami nawilżającymi i natłuszczającymi.

 

  • Zasady postępowania przy alergii pokarmowej
    Oprócz unikania uczulających substancji, równie ważną zasadą jest wystrzeganie się podejrzanych składników i chemicznych dodatków w żywności. Do twoich nawyków podczas zakupów powinno wejść skrupulatne czytanie wszystkich etykiet. Oczywiście bardzo trudne jest całkowite wyeliminowanie produktów z E w składzie, jednak jeśli takich dodatków jest więcej niż trzy, zrezygnuj z zakupu. Wystrzegaj się również nienaturalnie kolorowych pokarmów - zapewne zastosowano w nich sztuczne barwniki. Niebezpieczne są też słodziki na bazie aspartamu, używane w wielu produktach niskokalorycznych. Warto wiedzieć również, że nawet opakowania mogą być potencjalnie niebezpieczne. Plastikowe butelki i kartony w szczególnych warunkach - na przykład pod wpływem wysokiej temperatury, mogą zmieniać skład chemiczny napoju, co przyczynia się do powstania substancji uczulających. Wybieraj raczej szklane butelki i pojemniki. Szczególną czujność musisz zachować, gdy jesz poza domem. Będąc w restauracji, czy na przyjęciu, wybieraj potrawy, które znasz. Możesz też zapytać kelnera o skład poszczególnych dań. A co zrobić w przypadku, gdy nie udało Ci się ustrzec przed szkodliwą substancją i czujesz, że zaczyna się reakcja alergiczna? Najlepiej wypić wtedy dużą ilość wody niegazowanej - to pomoże szybciej pozbyć się alergenów z organizmu. Alergia pokarmowa jest chorobą, jednak stosując odpowiednie leczenie, można niemal całkiem o niej zapomnieć i w pełni cieszyć się życiem.