Wszystko o indyjskiej przyprawie kurkuma

Kurkuma poprawia nie tylko smak i kolor potraw, ale także zdrowie człowieka.

Vasco da Gamma nazwał ją złotem Indii. Nadaje potrawom żółty kolor, dlatego czasem określa się ją mianem szafranu indyjskiego. Od prawdziwego szafranu jest jednak dużo tańsza. Kurkuma, bo o niej mowa, posiada nie tylko ciekawy smak i kolor, ale także właściwości lecznicze.

 

 

  • Czym jest kurkuma

Kurkuma to roślina zielna z tej samej rodziny, co imbir. Co prawda jej kwiaty są żółte, jednak przyprawę otrzymuje się z kłączy. Najpierw należy je gotować, później ususzyć i sproszkować. Do Europy kurkuma została sprowadzona z Indii, ale również z Indonezji, Chin, Bangladeszu, Ameryki Południowej oraz wyspom Morza Karaibskiego.

 

  • Kurkuma w kuchni

Często używa się kurkumy jako barwnika do masła, ryżu, sałatek, koncentratów spożywczych. Przyprawia się nią majonezy, omlety, jaja, sery topione i sałatki rybne. Można dodać szczyptę kurkumy do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, aby uzyskać żółty kolor. Przyprawa dobrze komponuje się z warzywami konserwowanymi w occie, fasolą oraz soją. Obok przypraw takich jak między innymi imbir gorczyca, chili, kolendra, pieprz czarny i kmin rzymski wchodzi w skład przyprawy curry.

 

  • Na co pomaga roślina

Jest jedną z najlepiej zbadanych roślin leczniczych. Była wykorzystywana już w medycynie hinduskiej. Hindusi posypują nią plastry opatrunkowe. Na rynku indyjskim znajdują się plastry z kurkumą produkowane przez firmę Johnson & Johnson. Uważano ją za środek, który wspomaga gojenie ran oraz łagodzi dolegliwości żołądkowe. W ostatnich latach na kurkumę zwróciły uwagę firmy farmaceutyczne, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest nadzieja na to, że będzie wykorzystywana w dolegliwościach takich jak choroba Alzheimera, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca. Dodatkowo nie zauważono dotąd żadnych działań ubocznych.

 

  • Kurkumina w kurkumie

Według innych badań odpowiedzialna za żółtą barwę kurkumina zawarta w przyprawie może spowodować spowolnienie rozwoju chorób nowotworowych. Kurkumina odpowiada za leczniczą działalność rośliny. Działa przeciwutleniająco, dzięki czemu zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Przeciwdziała też zlepianiu się płytek krwi, co ma zbawienny wpływ na układ krwionośny. Badania wykazały, że kurkumina zapobiega alkoholowym chorobom wątroby. Badania nad właściwościami kurkumy są jednak w dość wczesnym stadium. Kurkumę stosuje się w kosmetyce jako składnik maseczek, wpływa na zdrowie cery. Niektóre ludy nosiły kurkumę jako talizman wierząc w jej magiczne właściwości.