Wszystko o kofeinie

Kofeina jest związkiem chemicznym, obecnym w wielu produktach roślinnych, ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, dodaje się ją do środków czystości i sprzedaje w postaci tabletek.

Nazwa "kofeina" pochodzi od słowa "kawa". Kofeina (zwana też teiną, jeśli źródłem jest herbata, guaraniną, gdy pochodzi z guarany bądź mateiną – mate) jest związkiem chemicznym, alkaloidem purynowym, znajdującym się w produktach roślinnych. Jest to środek psychoaktywny, należący do grupy stymulantów. Jest stosowana jako dodatek do napojów energetycznych, napojów gazowanych. Stosuje się ją w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego, przy niedociśnieniu oraz silnym zatruciu alkoholem.

Źródła kofeiny i jej działanie

Najbardziej rozpowszechnionymi źródłami kofeiny są kawa, jedna filiżanka zawiera siedemdziesiąt pięć do dwustu pięćdziesięciu miligramów i herbata, w szklance naparu jest pięćdziesiąt do sześćdziesięciu miligramów. Występuje również w liściach yerba mate, nasionach guarany, czekoladzie oraz orzeszkach cola. Stosowana w ilościach sto do trzystu miligramów dziennie pozytywnie wpływa na organizm. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz korę mózgową, a co za tym idzie, zwiększa sprawność myślenia, zmniejszając zmęczenia psychiczne i fizyczne. Przyspiesza przemianę materii, zwiększa zapotrzebowanie na tlen, pobudza produkcję kwasów żołądkowych. Negatywnie wpływa jednak na długotrwałą pamięć, zwiększa czucie niepokoju i lęku. Kofeina jest moczopędna, co korzystnie wpływa na pracę nerek. Jej największą zaletą jest to, że zostaje w całości wydalona z moczem. Kofeina działa paraliżująco na owady. Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi sto pięćdziesiąt miligramów na kilogram masy ciała.

Inne zastosowanie kofeiny

Niektórzy producenci dodają kofeinę do środków czystości, takich jak mydła i szmpony, twierdząc, że może ona pozytywnie wpływać na skórę, pobudzając układ nerwowy. Działanie farmakologiczne takich środków nie zostało jednak potwierdzone. Można również kupić kofeinę w postaci tabletek, mających poprawić sprawność umysłową. Należy jednak pamiętać, że przedawkowanie kofeiny powoduje duże pobudzenie psychoruchowe, przyspieszenie akcji serca, nudności, wymioty i osłabienie.

Kofeina a zdrowie

Spożywanie umiarkowanych ilości kofeiny, czyli nie większej niż trzysta miligramów dziennie nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia dla zdrowi człowieka. Może ona pojawiać się w diecie przez kobiety w ciąży, a nawet dzieci. Kofeina nie jest przyczyną chorób nowotworowych i w żaden sposób nie wpływa na rozwój osteoporozy. Należy jednak pamiętać, że powoduje uzależnienie fizyczne, objawiające się zmęczeniem, pogorszeniem nastroju i koncentracji oraz bólem głowy.