Wyszukane pomysły na niebanalne przystawki

Kapelusze grzybów zapiekane z serem ricotta oraz sałatka z krewetek, krabów i mandarynek podana z wykwintnym sosem czosnkowym są ciekawymi propozycjami na niebanalne przystawki.

Przystawka to preludium do całej gamy smaków, zapachów i aromatów jakie niesie ze sobą danie główne. Przystawką może być jajko ugotowane na twardo i ozdobione majonezem, czy też plaster szynki z chrzanem. Oprócz nich jednak istnieją nieco inne, niekoniecznie trudne do przygotowania, acz niebanalne przystawki.

 

Kapelusze grzybów zapiekane z serem ricotta jako pomysł na niebanalną przystawkę.

 

W miseczce należy dokładnie rozmieszać 100 gramów sera ricotta, szczyptę chilli i pieprzu oraz sok z jednej cytryny, po czym dodać dwie łyżki świeżo posiekanych liści oregano lub majeranku. Na końcu dodać dwie łyżki startego parmezanu. Następnie osolić do smaku. Kapelusze grzybów (dowolnych, w ilości zależnej od ich rozmiaru), po oddzieleniu od nóżek, należy dokładnie wypłukać a następnie oprószyć solą i pieprzem oraz delikatnie polać oliwą. Ułożyć je na blaszce stroną wewnętrzną do góry i wypełnić pyszną pastą z sera ricotta. Posypać delikatnie parmezanem. Faszerowane kapelusze pieczemy około 15 minut, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni C. Ta niebanalna przystawka wyglądać będzie niezwykle kusząco podana na dużym talerzu, pośród liści dekoracyjnej sałaty lub świeżych ziół.

 

Jeszcze jedna niebanalna przystawka - sałatka z krewetek, krabów i mandarynek podana z wykwintnym sosem czosnkowym.

 

Kolejną propzycją jednej z niebanalnych przystawek będzie z pewnością sałatka z krewetek, paluszków krabowych i mandarynek. Pół kilograma mrożonych krewetek królewskich oraz paczkę mrożonych paluszków krabowych należy, po wypłukaniu, wrzucić na osolony wrzątek i po zagotowaniu zostawić na wolnym ogniu. Paluszki krabowe wyjmujemy po dwóch minutach. Krewetki dobrze jest zostawić na około 4 – 5 minut. Owoce morza, po przestudzeniu, należy pokroić na dosyć drobne kawałeczki. Dodajemy do nich odsączone mandarynki z jednej puszki. Sos przygotowujemy z dwóch łyżek gęstego majonezu, dwóch łyżek ostrego keczupu, dwóch łyżeczek chrzanu z żurawiną i rozgniecionych dwóch lub trzech ząbków czosnku. Sos nabierze wykwintnego akcentu jeżeli dodamy do niego dwie łyżki Martini lub mocnego, pół-wytrawnego czerwonego wina. Po dokładnym wymieszaniu, sos łączymy z owocami morza i mandarynkami. Sałatka smakować będzie najlepiej jeżeli przygotowana będzie na przynajmniej dwie lub trzy godziny przed podaniem i lekko schłodzona w lodówce. Dla tych z Państwa, którzy nie są zwolennikami mandarynek – inną, wcale nie gorszą, wersją tej niebanalnej przystawki będzie wariant z pokrojonymi w kosteczkę dwoma lub trzema połówkami brzoskwiń z puszki.