Zabaglione - nie tylko smak lodów!

Zabaglione jest słodkim sosem, przygotowywanym z cukru, jaj i wina, coraz częściej wykorzystywanym w tworzeniu deserów owocowych, ciast i kremów.

Kuchnia włoska oferuje różnorodne smaczne dania, w tym wiele deserów. Do najbardziej znanych należą lody włoskie, panna cotta, tiramisu, babka panettone czy granita. Od kilku lat w restauracjach, kawiarniach i cukierniach króluje również sos zabaglione, podawany na różne sposoby. O jego wyjątkowości stanowi bardzo słodki smak oraz gęsta, puszysta konsystencja.

Zabaglione – z czym podać?

Zabaglione (lub inaczej: zabajone) to tradycyjny włoski, bardzo słodki sos, który sam w sobie raczej nie stanowi dania, ale może być dodatkiem do wielu potraw przygotowywanych na słodko. Jest popularny nie tylko we Włoszech, ale również w całej Europie. Wszyscy znamy go przede wszystkim, jako sos do lodów. Istnieje jednak wiele innych form wykorzystania sosu w przygotowywaniu deserów. Można nim polać świeże owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody. W ten sposób uzyskujemy bardzo słodki, ciekawy deser, który możemy podać nawet na najbardziej wykwintnym bankiecie. Według uznania, można do niego dodać bitą śmietanę i biszkopty. Inną możliwością podania sosu zabaglione jest polanie nim kruchego ciasta z owocami. Tak przygotowana tarta może stanowić wyśmienite uzupełnienie obiadu, przyjęcia czy też spotkania we dwoje. Sosem możemy nadziewać również pączki lub drożdżowe rogaliki, polewać gofry, naleśniki, czy budyń. Zabaglione najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto go przygotowywać tuż przed podaniem. Wyjątkiem są lody, które podajemy z zimnym sosem.

Jak przygotować ten niebiański deser?

Zabaglione jest sosem, do którego przygotowania nie są potrzebne zbyt wielkie umiejętności kulinarne, ani specjalistyczne urządzenia. Wykonuje się go szybko i przy użyciu niewielu składników. Ze względu na to, że bazą sosu są jaja, do jego przygotowania należy przygotować przynajmniej trzy żółtka. Słodki smak nadajemy poprzez użycie łyżki cukru pudru oraz łyżki słodkiego wina Marsala (może być on zastąpiony likierem, szampanem, brandy, porto lub koniakiem. Ważne, aby dodany alkohol był wyjątkowo słodki). Żółtka z cukrem pozbawionym grudek należy ubić mikserem na niskich obrotach na sztywną i puszystą pianę, dodać alkohol. Wcześniej warto wstawić w garnku wodę do zagotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy ustawić na garnku miskę z przygotowanym koglem-moglem. W takim ustawieniu, kontynuujemy miksowanie. Para sprawia, że nasza masa staje się bardziej gęsta i puszysta. Gdy już nabierze gęstości, objętości i żółtego koloru, zabaglione jest gotowe do spożycia.