Zakwas z buraków - przepis i wykorzystanie

Zakwas z buraków powstaje poprzez zalanie buraków ćwikłowych i chleba razowego ciepłą wodą oraz odpowiednie doprawienie czosnkiem i ulubionymi przyprawami

Zakwas z buraków ćwikłowych najczęściej sporządzany jest przed świętami Bożego Narodzenia. Dzięki niemu przygotowany czerwony barszcz zyskuje wyjątkowy aromat, zdecydowany smak oraz karmazynowy odcień. Jego przygotowanie nie jest ani trudne, ani zbytnio czasochłonne, z tego powodu możne na jego tworzenie zdecydować się nawet najbardziej zapracowana gospodyni.

Przepis na zakwas z buraków ćwikłowych

Pół kilograma buraków ćwikłowych należy obrać i pokroić na cienkie plastry. Następnie umieścić je w dużym szklanym słoju i zalać litrem przegotowanej, ciepłej, ale nie gorącej wody. Wody wlewamy nieco powyżej trzech czwartych słoika, dodajemy kawałki chleba razowego ze skórką, kilka ząbków czosnku, dwa liście laurowe, kminek do kiszenia, cztery ziela angielskie i sól w celu szybszego ukiszenia. Słoik należy przykryć papierem, w którym wcześniej zrobiliśmy dziurki wykałaczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach należy wyjąć z niego chleb i odstawic znów na kolejne dwa dni. Gdy zakwas nabierze już kwaskowego smaku (poznać to można nie tylko po smaku, ale również po ciemnej barwie i gęstej konsystencji zakwasu), można zlać go do butelek, pamiętając o szczelnym zakręceniu nakrętek. Zakorkowane butelki z zakwasem odstawiamy do piwnicy lub lodówki, gdzie mogą stać nawet przez kilka miesięcy. Pozostałe buraki można ponownie wykorzystać przy produkcji zakwasu, jednakże nie będzie miał już równie intensywnego purpurowego koloru, jak za pierwszym razem.

Sposoby wykorzystania zakwasu z buraków

Zakwas buraczany najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania czerwonego barszczu, nie tylko wigilijnego. W tym celu należy gotować przez godzinę trzy litry wody wraz z trzema, pociętymi na ćwiartki cebulami, dziesięcioma kapeluszami suszonych grzybów oraz stu gramami suszonych śliwek. Na koniec gotowania dokładamy ugotowane i starte na tarce dwa kilogramy buraków. Gdy tylko zacznie wrzeć, kończymy gotowanie i odstawiamy zupę na około godzinę, aby nabrała właściwego koloru. Następnie dosypujemy trzy czubate łyżki cukru oraz wlewamy litr przygotowanego wcześniej zakwasu z buraków. Odstawiamy na pół godziny. Przed podaniem barszcz należy odcedzić i podgrzać, uważając, by się nie zagotował ponownie. Do barszczu można podać fasolę Jaś, paszteciki z kapustą i grzybami lub pierogi. Zakwas z buraków można również potraktować jak napój, który nie tylko dobrze smakuje, ale jest niezwykle zdrowy – pozwala podnieść poziom hemoglobiny we krwi. Można pić go codziennie, doprawiając dodatkowo do smaku solą i pieprzem.