Zalety L-glutaminy w sporcie

Podstawowe zalety L-glutaminy to jej pozytywny wpływ na przyrost masy mięśniowej i właściwości energetyzujące. Nie bez znaczenia jest też efekt wzmocnienia układu odpornościowego, przyspieszenia regeneracji organizmu i wzmocnienia koncentracji umysłowej.

Zalety L-glutaminy docenią zarówno osoby trenujące sporty siłowe, jak i wytrzymałościowe czy szybkościowe. Jej wieloaspektowy wpływ na organizm sportowca przyniesie korzyści każdemu, dla kogo wysiłek fizyczny stanowi ważny element stylu życia.

 

  • L-glutamina na przyrost masy mięśniowej
    Spośród wszystkich zalet L-glutaminy najważniejszą jest pozytywny wpływ na szybkość rozrostu mięśni. W trakcie treningu ma miejsce katabolizm, czyli przemiana materii i rozpad białek, który w pierwszej kolejności powoduje utratę masy ciała i osłabienie, następnie odbudowę i przyrost mięśni. L-glutamina łagodzi „ujemny” efekt katabolizmu i sprawia, że efekt wzrostu występuje szybciej. Odpowiada za to wspomagający syntezę białek mięśniowych amid azotowy. Kolejna zaleta L-glutaminy to jej działanie uwadniające: dzięki gromadzeniu odpowiedniej ilości wody bezpośrednio w komórkach mięśniowych zamiast w tkance tłuszczowej mięsień jest pełniejszy, nie wiotczeje i nie "wysycha", bez względu na wiek trenującego.
     
  • L-glutamina na zdrowie
    Ważną zaletą L-glutaminy jest jej dobroczynny wpływ na odporność i witalność. Intensywny trening sportowy powoduje spadek poziomu naturalnie syntezowanej w organizmie glutaminy, w efekcie obniżając sprawność układu odpornościowego. Spożywanie L-glutaminy uzupełnia energię układu immunologicznego. Środek ten jest też składnikiem wspierającego funkcje obronne silnego antyutleniacza - glutationu aminokwasu.
     
  • L-glutamina zamiast cukru
    Niektóre z dyscyplin sportowych wymagają nie tylko kondycji i siły, ale i koncentracji. Tutaj także sprawdza się L-glutamina, która podobnie jak glukoza zasila mózg i odpowiada za efektywność procesów myślowych. Dodatkową zaletą L-glutaminy jest jej zdolność do częściowego zastąpienia glukozy, co znajduje zastosowanie w przypadku sportów wykluczających spożycie większej ilości cukrów i wymagających eliminacji wysokokalorycznej żywności. L-glutamina skutecznie stabilizuje poziom cukru we krwi, jednocześnie obniżając apetyt na słodycze. Jako aminokwas glikogeniczny przyczynia się do powstania cennej energii w procesie glukogenezy. Zapobiega tym samym niepożądanej utracie wagi i pozwala utrzymać stały poziom mobilizacji organizmu do wysiłku.
     
  • L-glutamina na kontuzje
    Biorąc udział w syntezie białek, L-glutamina przyspiesza proces regeneracji skóry, gojenia ran i leczenie kontuzji, co jest szczególnie ważne dla pasjonatów dyscyplin sportowych wymagających ryzyka. Zaletą L-glutaminy jest także jej czynny wkład w rozmnażanie fibroblastów, czyli komórek tkanek łącznych. Dzięki temu L-glutamina uelastycznienia stawy i mięśnie, uodparnia je i zmniejsza ryzyko wystąpienia kontuzji i obrzęków.