Zalety wody różanej, naturalnej wody aromatycznej

Liczne zalety wody różanej sprawiają, że kosmetyk może być wykorzystywany w pielęgnacji niemal wszystkich rodzajów cery, odżywiając ją, dodając skórze blasku i przywracając jej naturalną równowagę.

Kosmetyki z naturalnych składników są cenione od dawna, ze względu na ich delikatne działanie i brak konserwantów, które mogłyby niszczyć cerę. Jedną z substancji pochodzenia naturalnego, która ma szerokie zastosowanie w kosmetyce jest woda różana. Zalety wody różanej płyn zawdzięcza zawartości kwiatowych olejków eterycznych, które mają pozytywny wpływ na stan skóry.

Czym jest woda różana?

Woda różana powstaje w procesie destylacji wodnej olejku eterycznego z płatków kwiatu. W jej składzie znajdują się substancje nierozpuszczalne w tłuszczach i niewielkie stężenie olejku eterycznego. Jako produkt uboczny procesu jest sprzedawana po niezbyt wygórowanej cenie - w Polsce 200 miligramową buteleczka wody różanej osiąga ceny od 8 do 40 złotych. Zalety wody różanej znalazły zastosowanie nie tylko w kosmetyce. Jej lekko słodki smak i delikatny aromat jest ceniony przez cukierników a dzięki pięknemu zapachowi bywa tańszym zamiennikiem olejku różanego w aromaterapii.

Zalety wody różanej

Woda różana ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji urody. Jest doskonałym odpowiednikiem tonika, ponieważ odświeża i oczyszcza skórę, szybko przywracając jej blask i naturalną równowagę. Zalety wody różanej docenią zwłaszcza osoby o delikatnej i wrażliwej cerze, ponieważ w przeciwieństwie do kosmetyków na bazie alkoholu, nie wysusza i nie podrażnia ona skóry. Woda różana jest składnikiem wielu kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeznaczonych do pielęgnacji dojrzałej skóry, ponieważ poprawia jej ukrwienie i umacnia strukturę. Składniki wody różanej doskonale pielęgnują i odżywiają cerę suchą, nadając jej miękkość, elastyczność i gładkość. Olejki eterycznie działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, ściągając pory i regulując pracę gruczołów łojowych, dlatego produkt nadaje się również do pielęgnacji cery przetłuszczającej się. Likwidując nadmiar sebum pomaga w walce z trądzikiem, nie podrażniając dodatkowo skóry. Kojące działanie płynu można wykorzystać w niwelowaniu efektów nadmiernego opalania, działania zimnego powietrza i zanieczyszczeń. Zalety wody różanej mają zastosowanie również w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Produkt można wykorzystać do produkcji własnych naturalnych kosmetyków - toników, maseczek i płukanek. Chociaż zapach jest zbyt delikatny i ulotny, aby kosmetykiem można było zastąpić perfumy, piękny aromat sprawia, że używanie wody różanej jest przyjemnością dla wszystkich zmysłów.