Zasady właściwego przechowywania wina

Choć idealnym miejscem do przechowywania wina jest ciemna piwniczka, przestrzeganie podstawowych zasad pozwoli na trzymanie niewielkich ilości butelek w innych miejscach.

Zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania wina sprawi, że każdy łyk trunku stanie się luksusem dla podniebienia. Posiadanie kolekcji tego alkoholu jest marzeniem dla coraz większej liczby jego amatorów. Aby wino po czasie nie okazało się nieprzydatne do spożycia, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Przechowywania wina w piwniczce

Profesjonalne przechowywanie wina wymaga gromadzenia butelek w ciemnej i chłodnej piwniczce. Należy pamiętać o tym, że trunek nie lubi ostrego światła. Najlepszym sposobem na uniknięcie nadmiernej jasności jest używanie w pomieszczeniu świeczek. Jeśli wolisz użyć żarówki, nie powinna ona być mocniejsza niż 60 watów. Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej, która umożliwi ciągły kontakt wina z korkiem. Optymalna temperatura dla dojrzewania wynosi 12 stopni Celsjusza. Wyższa choć nie zaszkodzi samemu trunkowi, sprawi, że alkohol nie będzie mógł długo leżakować. Najważniejsze jest unikanie wahania temperatur, co może przyczynić się do zepsucia wina. Należy również zadbać o odpowiednią wilgotność powietrza (pomiędzy 70 a 75 procent), aby nie dopuścić do pleśnienia etykiet lub wyschnięcia korków . Wino nie lubi mocnych zapachów, dlatego w pomieszczeniu, gdzie trzymamy alkohol nie wolno magazynować ostro pachnących warzyw i cieczy. Należy również pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji piwniczki. Odpowiednie przechowywanie wina wymaga także pomieszczenia całkowicie wolnego od wibracji, dlatego nie należy składować butelek w pobliżu torów kolejowych czy w tym samym miejscu co pralka.

Przechowywanie wina poza piwniczką

Jeśli nie posiadamy idealnych warunków do przechowywania wina, należy użyć miejsc alternatywnych. Ciekawym rozwiązaniem są dostępne w sprzedaży specjalne klimatyzowane szafy na butelki tego trunku, które zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza. Do krótkotrwałego przechowywania można użyć specjalnych stojaków i skrzynek na wino. Obecnie większość alkoholi dostępnych na rynku ma stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia . Jeśli nie kupujesz drogich win w sklepach winiarskich, stojaki będą wystarczające. Jednak nawet przy niedługim przechowywaniu wina należy pamiętać o podstawowej zasadzie ustawienia butelki w pozycji leżącej i unikania wibracji. Nie należy otwierać alkoholu chwilę po przywiezieniu go ze sklepu. Wino potrzebuje nawet tygodnia na przywrócenie aromatu. Ponadto nie wolno trzymać trunku w lodówce dłużej niż przez kilka dni, aby nie utracił swoich walorów smakowych. Przy przestrzeganiu wszystkich zasad przechowywania wina, będziesz mógł cieszyć się ich wyrazistym aromatem przez długi czas.