Zasady zachowania się przy stole, czyli savoire vivre dobrego gościa

Zasady zachowania się przy stole określają, jak zachować się przy stole, podczas posiłku i w trakcie całej wizyty.

Zasady zachowania się przy stole jednoznacznie określają, jak powinni zachowywać się goście, żeby nie wprawiać w zakłopotanie gospodarza oraz innych współbiesiadników. Savoir vivre nie powstał, po to, aby ograniczać swobodę rozmowy, ważyć każde słowo i gest, bądź udawać kogoś, kim się nie jest. Chodzi raczej o wypracowanie nawyków, dzięki którym czas, spędzony przy stole będzie przyjemnością.

Zachowanie przy stole

Zasady dobrego zachowania się przy stole określają, że serwetkę papierową należy trzymać zawsze po lewej stronie talerza, zaś materiałową – położyć na kolanach. Nakładać na talerz porcje średniej wielkości. Takie, aby zjeść je od razu, a jednocześnie nie musieć sięgać po dokładkę. Mężczyzna powinien zabawiać rozmową kobietę, siedzącą po jego prawej stronie, podsuwać jej półmiski, znajdujące się w zasięgu jego ręki. Przy stole nie powinno się palić, jeśli wszyscy współbiesiadnicy nie wyrażą na to zgody.

Savoir vivre w trakcie posiłku

Zgodnie z zasadami dobrego zachowania się przy stole podczas jedzenia nie należy niczego trzymać w ręku. Telefon, portfel i inne drobiazgi można umieścić w kieszeni bądź torebce. W trakcie jedzenia powinno się prowadzić rozmowę z osobami siedzącymi obok, ale nigdy nie mówić z pełnymi ustami. Pomocna będzie tutaj zasada jedzenia małymi kęsami, które można szybko pogryźć i przełknąć. Nawet jeżeli nie ma się nic do powiedzenia, nie należy wkładać do ust ogromnych porcji, ponieważ wygląda to nieestetycznie. Jeżeli kęs jedzenia spadnie na obrus, najlepiej go zignorować. Gospodarz będzie wiedział, w jaki sposób się zachować i czy jakakolwiek ingerencja jest konieczna. Jadalne elementy ozdobne potrawy można zjeść, inne należy odsunąć na brzeg talerza. Pestki wyjmuje się z ust przy pomocy łyżeczki.

Vademecum dobrego gościa

Zasady dobrego zachowania się przy stole wymagają, aby nie komentować negatywnie wyglądu ani smaku potraw, a wszelkie zdarzenia, które miały miejsce podczas posiłku – przemilczeć. Można, oczywiście, pochwalić, jeśli jakaś potrawa na to zasłużyła. Niegrzeczne i wprawiające w onieśmielenie jest również ocenianie czyichś zachowań przy stole. Dziecku (własnemu) można zwrócić uwagę po cichu, a pochwalić w domu. Poczynania innych osób należy pominąć milczeniem. Odchodząc od stołu wypada podziękować współbiesiadnikom za miłe towarzystwo. Gość, znający zasady savoir vivru nigdy nie wychodzi z imprezy jako ostatni.