Zastosowanie suszarki spożywczej

Suszarka spożywcza, jako kuchenne odkrycie ostatnich lat doskonale nadaje sie do suszenia warzyw, owoców, ziół i grzybów.

Drzewka w twoim sadzie pięknie obrodziły a na działce zrobiło się zielono od pietruszki i selera. Jednak ty masz już dość gotowania słoików z kompotami i dżemami, a ręka boli od siekania zieleninki. W takim wypadku suszarka spożywcza uratuje twoje zbiory przed zmarnowaniem się.

Suszarka spożywcza przyjacielem twojego zdrowia
Dobrze wysuszone letnie zbiory w pełni zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz bardzo ważne dla pracy naszych jelit, błonnik i pektyny. Ich walory smakowe i zapachowe również pozostaną bez zmian. Suszone owoce takie jak morele, śliwki, jabłka, figi czy daktyle są też doskonałą przekąską dla osób, które marzą o schudnięciu, ponieważ mają dużo witamin i szybko zaspokajają głód. By zaoszczędzić na czasie i wydatkach na prąd przy kupnie suszarki spożywczej powinno się zwrócić na ilość i wielkość sit, z których się składa. Im więcej sit, tym więcej produktów możemy ususzyć w jednym czasie, co pozwoli szybciej wysuszyć nasze zbiory i jednocześnie zaoszczędzić na prądzie.

Słodkie owoce, pachnąca pietruszka, pyszne grzyby
Suszarka spożywcza jest najbardziej poszukiwanym urządzeniem w okresie grzybobrania. Na kilku sitach jednocześnie można suszyć sporą ilość grzybów. W całym domu będzie pięknie pachniało, a zapachu grzyby nie stracą nawet do wigilii. Oprócz grzybów można na niej suszyć owoce takie jakie truskawki, winogrona, czereśnie, śliwki, brzoskwinie i najbardziej popularne jabłka i gruszki. Przechowywane w słoikach, nadają się do robienia kompotów, ale i świetnie się spełniają jako przegryzka w czasie oglądania ulubionego serialu. Suszarka spożywcza doskonale nadaje się do suszenia warzyw. Zarówno naci pietruszki, selera i pory, jak i korzeni tych warzyw. Cieniutko posiekane mogą służyć jako dodatek do zupy, a pokrojone w plastry korzenie marchewki, pietruszki, selera i buraka są wspaniałym smakołykiem dla królika miniaturki. Do suszenia na niej nadają się również brokuły, kalafior, dynie, ogórki i pomidory, które smakiem nie odbiegają od pochodzących z krajów śródziemnomorskich pomidorów suszonych na słońcu. Urządzenie to jest również bardzo przydatne do przygotowania marynowanych mięs, czyli jerków, które świetnie się nadają na piknik jako suchy prowiant. Natomiast w grudniu suszarka pozwoli nam zrobić piękne ozdoby choinkowe. Wystarczy ususzyć na niej plastry pomarańczy i cytryny, przykleić do nich suszone jagody lub laski cynamonu przewiązać kolorowa tasiemką i zawiesić na choince. Suszone na suszarce zioła oraz kwiaty mogą być również piękną dekoracją domu. Można je układać w wiklinowych koszykach, jak również ozdabiać stoły i ściany. Jeżeli ma się dostęp do dużej ilości warzyw i owoców, to suszarka spożywcza będzie naprawdę dobrym zakupem.