Zdrowe lody domowe

Świeże jaja, mleko, śmietanka oraz soczyste owoce i wanilia to składniki, z których łatwo przygotujesz lody domowe.

Kiedy nadchodzą letnie, upalne dni, warto skusić się na pyszny deser - lody domowe. Są one dużo zdrowsze i na pewno bezpieczniejsze niż te ze sklepowej półki, albowiem zawierają tylko naturalne i sprawdzone składniki. Wielbicieli klasycznych lodów z pewnością zachwyci waniliowy smak mrożonego deseru, jednak można wykonać je niemalże z każdych owoców.

Lody waniliowe
Aby zrobić lody domowe, potrzebne będą przede wszystkim dobrej jakości jajka (sześć żółtek). Muszą być świeże i ze sprawdzonego źródła. Ponadto należy przygotować 70 gram cukru pudru, 250 mililitrów mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %, 500 mililitrów śmietanki (36 % tłuszczu), oraz laskę wanilii. Pierwszy krok to podgrzanie mleka na wolnym ogniu. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Kiedy się rozpuści dodać laskę wanilii (którą wcześniej należy przeciąć wzdłuż korzenia) i dalej gotować. Po zagotowaniu wyjąć wanilię. W innym naczyniu należy ubić żółtka i stopniowo dodawać mleko. Mieszankę przelać do garnka i podgrzać na bardzo małym ogniu, aż masa stanie się gęsta i jednolita (należy ciągle mieszać, aby mleko z żółtkami nie przywarły do garnka). Przykryć garnek i odstawić do ostygnięcia (można dodać także dwie łyżki kakao, orzeszki i inne bakalie aby uzyskać inny smak). Następnie dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby masa się ochłodziła, a następnie do zamrażarki na 12 godzin.

Truskawki i inne letnie owoce
Doskonałym pomysłem jest przygotowanie domowych lodów o owocowym smaku. Aby uzyskać lody truskawkowe, należy przygotować pół kilo świeżych truskawek i posypać je cukrem. Zmiksować owoce. Pół litra mleka (3,6% tłuszczu) połączyć z pół litra śmietany (30% tłuszczu). Dodać laskę wanilii (którą potem należy wyjąć) i lekko podgrzać. 10 żółtek jaj kurzych należy ubić z 175 gram drobnego cukru na puszystą masę i połączyć z mieszanką mleka i śmietany. Całość podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Dodać zmiksowane truskawki i wymieszać wraz z sokiem z połowy cytryny. Lody domowe przełożyć do formy i mrozić przez minimum 10 godzin. Zamiast truskawek można użyć na przykład malin, jagód, bananów, brzoskwiń oraz innych, świeżych owoców. Dobrym pomysłem jest także połączenie różnych owoców.