Żurawina - właściwości

Żurawina ma zbawienny wpływ na układ moczowy i krążenia, chroni zęby przed próchnicą i pomaga w walce z cholesterolem.

Owoce żurawiny oprócz tego, że są bardzo smaczne, ponieważ mają charakterystyczny cierpko – słodki smak, to wykazują wiele leczniczych właściwości. Pomimo tego, że w Polsce żurawina jest bardzo łatwo dostępna, ciągle spożywamy jej bardzo mało, a szkoda, ponieważ korzystnie wpływa ona na nasz organizm, a regularne jej spożywanie pomaga w walce z wieloma schorzeniami. Nie dziwi zatem fakt, że owoce żurawiny były wykorzystywane od tysiąca lat w medycynie naturalnej przede wszystkim w leczeniu schorzeń układu moczowego. Jej cudowne właściwości znały już w dalekiej przeszłości indiańskie plemiona i traktowali ten owoc jak prawdziwy skarb, doceniając jego niezwykłe właściwości.

 

  • Żurawina – najlepsza przyjaciółka nerek
    Udowodniono, że spożywanie soku z żurawiny pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, a co więcej zawarte w niej substancje mogą powodować rozpuszczanie się powstałych kamieni. Od dawna wiadomo, że owoc ten ma zbawienny wpływ na układ moczowy – pomaga zwalczać infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza. Wszystko dzięki zawartych w niej cytrynianach, które skutecznie ograniczają powstawanie złogów szczawiowo – wapniowych. Żurawina uniemożliwia także przyleganie niebezpiecznych dla naszego organizmu bakterii E-coli do ścian układu moczowego, a to one bowiem są sprawcami większości infekcji.
     
  • Inne dobroczynne właściwości
    Żurawina ma właściwości bakteriobójcze, dlatego też skutecznie chroni zęby przed powstawaniem próchnicy. Ponadto wykazuje ona właściwości przeciw utleniające, przez co wpływa korzystnie na układ krążenia – zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych, zapobiega rozwojowi miażdżycy, zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów krwi i zwiększa światło naczyń krwionośnych. Dodatkowo owoc ten obniża poziom cholesterolu (LDL), a podwyższa zawartość tak zwanego „dobrego cholesterolu” (LDL) – zmniejsza to czynnik ryzyka wystąpienia chorób układu naczyniowo – sercowego. Spożywanie owoców żurawiny pozwoli Ci łatwiej zapobiec rozwojowi wielu niebezpiecznych schorzeń.
     
  • Żurawina pomaga w walce z tłuszczem
    Ten niewielki czerwony owoc może okazać się pomocną bronią w walce z otyłością czy nadwagą. Żurawina posiada właściwości odtruwające, pomaga w usuwaniu trujących toksyn z organizmu, ponadto reguluje przemianę materii. Oczywiście, aby stracić niepotrzebne kilogramy nie wystarczy wypijać szklankę soku żurawinowego dziennie, należy połączyć to z odpowiednią dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Wiadomo jednak, że owoc ten zawiera całe mnóstwo witamin, a jego właściwości oczyszczające mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.